10 Eylül 2015 Perşembe

'Tuzlu Su' filmleri başlıyor


“Tuzlu Su: Düşünce Biçimleri Üzerine Bir Teori” başlıklı 14. İstanbul Bienali’nin bir parçası olarak, İKSV ve İstanbul Modern Sinema işbirliğiyle 5 Eylül - 4 Ekim 2015 tarihleri arasında “Tuzlu Su: Ekolojik Kurgular ve Denizler Altında” başlıklı bir film programı gerçekleştiriliyor.

Bienal film programı, uzun metrajlı yapımlarla kısa filmleri bir araya getiriyor. Müge Turan’ın bienali şekillendiren Carolyn Christov-Bakargiev ile birlikte hazırladığı uzun metraj seçkisinde tuzlu su, denizler, dalgalar, ekolojik değişimler ve akışkanlık kavramlarını tema veya zemin olarak kullanan filmler yer alacak. Bu filmler Christov- Bakargiev’in James Richards ile hazırladığı, yine su ve denizden esinlenen sanatçı filmleriyle eşleşecek.

“Ekolojik Kurgular”, “Denizler Altında”, “Hayatta Kal!” ve “Kıyıdakiler” adlı 4 farklı başlıktan oluşan programın uzun metrajlı filmleri sessiz dönemden başlayarak belgesellere, gişe filmlerinden Avrupa ve Amerikan sinemasının klasiklerine uzanıyor.

“EKOLOJİK KURGULAR" VE "DENİZLER ALTINDA"

“Tuzlu Su” başlıklı programın yapısını oluşturan bu ikililer, aynı platformda kolay kolay bir araya gelmeyecek iki disiplin olan sanatçı videolarını ve sinema filmlerini yan yana koyarak eşleştirecek. İlk bakışta zıtlıkları temsil eder gibi görünen bu ikililerin aslında ne denli benzerlik ve ortaklıklar içerdiği de gözlemlenebilecek.

Programın eylül ayında izlenebilecek ilk yarısında “Ekolojik Kurgular” ve “Denizler Altında” adlı bölümler izleyici ile buluşuyor.


MOBY DICK’TEN PONYO’YA


Hollywood’un usta yönetmenlerinden John Huston’ın, Herman Melville’in romanından uyarladığı sinema klasiği Moby Dick, Japon animasyon ustası Hayao Miyazaki’nin küçük denizkızı öyküsünü büyülü bir animasyona dönüştürdüğü Ponyo ve dünya üzerindeki suların üzerinde yaşadığımız toprakları hem fiziksel hem de kültürel olarak nasıl şekillendirdiğini gözler önüne seren Suyun İzi (Watermark, 2013) adlı belgesel, programın ilk yarısında yer alan filmlerden bazıları.


4 EKİM’E KADAR HAFTADA ÜÇ GÜN SİNEMA KEYFİ


Program kapsamında ayrıca Tacita Dean imzalı JG (2013), Guido Wan Der Werve’den Numara On Dört, Ev (Nummer Veertien, Home, 2012) ve Marguerite Duras’ın 1981 yapımı Atlantik Adamı (L’homme Atlantique, 1981) filmleri 4 Ekim’e kadar her perşembe, cumartesi ve pazar günü izlenebilecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder