16 Ağustos 2015 Pazar

Çevreye saygısız reklam yapamazsınız!

Mahkeme kararında, “Bu tür araca sahip olursanız doğada aklınıza gelen her şeyi yapabilirsiniz duygusunu yaratan bir mesaj, çevre korumacılığına aykırıdır.” denildi.


Fransa’da bir asliye hukuk mahkemesi, Toyota’nın 4×4 modellerinin reklamlarına ‘dur’ dedi ve firmanın, sözkonusu modelleri pazarlamakta kullandığı fotoğraf, video ve reklamları bir ay içinde kullanımdan çekmesini istedi. Aksi halde firma her kullanımda 100 avro ceza ödeyecek. Bir derneğin yaptığı şikâyet üzerine harekete geçen mahkeme, bu kararını çevreyi koruma yasasının ilgili bir maddesine dayandırdı.

Çok yüksek miktarda sera gazı üreten bu araçlar, firmanın pazarlama kampanyalarında, doğanın ortasında, kumların, karların içinde umursamazca dört dönerken, kimi zaman da sulak yerleri keyifle aşarken görülüyordu. Oysa yasanın ilgili maddesi, motorlu araçların kamuya ait yolların dışındaki doğal mekânlarda gösterilmesini çevre korumacılığı adına yasaklıyor.

Mahkeme kararında, “Bu tür araca sahip olursanız doğada aklınıza gelen her şeyi yapabilirsiniz duygusunu yaratan bir mesaj çevre korumacılığına aykırıdır.” denildi.
Konuyu yargıya, France Nature Environment (FNE) adlı dernek götürmüştü. Kırk dört yıl önce kurulan ve aslında bir tür federasyon olan FNE, çevre ve ekoloji konularında etkin olan üç bin derneğin işbirliği mekanizması olarak işlev görüyor. Hareketin adına başvurular yapıyor, davalar açıyor, girişimler planlıyor.

Dernek, davada kanıt olarak Toyota’nın sitesindeki fotoğrafları, acentelerde dağıttığı broşürleri, televizyon reklamlarının videolarını gösterdi. Firma ise çeşitli itirazlarla mahkemeyi oyaladı. Örneğin son celsede firmanın avukatı sözkonusu fotoğrafların Fransa dışında çekilmiş olduğunu, bu nedenle de Fransız yasalarının bunlara uygulanamayacağını ileri sürdü.

FNE bu davadan önce ‘Reklamcılar Derneğinin Etik Komisyonu’ diye adlandırabileceğimiz bir kurula başvurmuş ve Toyota’nın, Ford’un, Fiat’ın, Volkswagen’in ve Land Rover’ın kampanyalarını gündeme getirmiş; kurul, derneğin başvurusunu haklı bulmuştu. Her ne kadar diğer dört firma bu görüşe saygı göstererek kampanyalarında gereken değişiklikleri yapmışlarsa da, Toyota umursamaz davranmıştı. FNE bu tavır üzerine yargıya başvurmuştu.


Eko Gazete / La Monde

1 yorum:

  1. Toplu taşımalar hariç tüm araçlar kalkabilir sorun yok.

    YanıtlaSil